SverigePlats.se

Alla Sveriges intressepunkter!

Stockholm

Härjedalen  |  Jämtlands län

Helgeandsholmen, Gamla stan och Riddarholmen, Skeppsbroraden, Stadshuset med Evert Taube, Hötorgsskraporna, Globensamt Stockholms slott i fasadbelysning.

Stockholm är Sveriges huvudstad och största tätort samt landets kulturella, mediala, ekonomiska och politiska centrum. Stockholm utgör även Nordens befolkningsmässigt största tätort. Stockholms kommun (Stockholms stad) har 0,9 miljoner invånare, tätorten Stockholm runt 1,4 miljoner och cirka 2,2 miljoner bor i Storstockholm, som ofta utgår från Stockholms län. Stockholm är även en betydande ort i Mälardalsregionen med en folkmängd på drygt 3 miljoner. Stockholm är residensstad i Stockholms län och stiftsstad i Stockholms stift, och är den av Sveriges städer som besöks av flest internationella gäster, med över 1 miljon utländska besökare varje år.

Staden grundades senast under tidigt 1200-tal. Placeringen i sydöstra Sverige på öarna där Mälaren har sitt utlopp i Östersjön, på gränsen mellan landskapen Uppland och Södermanland var strategisk både ur försvars- och handelssynpunkt, vilket starkt bidrog till att Stockholm snabbt utvecklades till att få en ledande roll i Sveriges försvar och bli landets största och viktigaste handelsplats. Stockholm nämns i skrift första gången år 1252 i Skyddsbrevet för Fogdö kloster och fick stadsprivilegier den 1 maj 1436 vilket anses vara den dag då Stockholm kom att fungera som Sveriges huvudstad. Rollen som Sveriges förvaltningscentrum och officiell huvudstad befästes genom 1634 års regeringsform, då kungahus, regering, riksdag och centralförvaltning samlades till staden.

I den ostligaste delen av Stockholm börjar det vidsträckta område med över 30 000 öar som kallas Stockholms skärgård, en av världens mest örika sammanhängande skärgårdar. År 1998 utnämndes Stockholm kommun till Europas kulturhuvudstad och år 2010 var staden Europas miljöhuvudstad.

[Från wikipedia]


Mindre bebodda platser i närheten

Lillehardall    (17 km)


Övriga orter i närheten

Blekvallen    (6 km)

Harjastsugan    (8 km)

Häståsvallen    (8 km)

Övre Härjåstugan    (9 km)

Nybodarna    (10 km)

Kettiljövallen    (13 km)

Gammelvallen    (14 km)

Kyrkbyn    (15 km)

Västbergsvallen    (15 km)

Mölingdalsvallen    (16 km)

Lillhardal    (18 km)

Sunnanå    (18 km)

Djursvallen    (19 km)


Kyrkor i närheten

Lillhärdals kyrka    (17 km)


Mer information

Vädret kring Stockholm