SverigePlats.se

Alla Sveriges intressepunkter!

Tallberg

Boden  |  Norrbottens län

Axel Tallberg, född 23 september 1860 i Gävle, död 1928 i Solna, var en svensk grafiker och konstnär. Han studerade vid Konstakademien och i Düsseldorf och bodde mellan 1889-95 i England för att där ytterligare förfina sina kunskaper om etsteknik.

Tallberg är en idag något bortglömd grafiker, som egentligen var Falugrafikernas förebild och i viss mån läromästare. Han anses ha stor del i att grafiken fick högre status i Sverige. Det var på Tallbergs initiativ, som Konstakademien mars 1895 startade en utbildning i etsning, då kallad Tallbergska etsningskursen, där han själv fungerade som lärare 1898. Under början av 1900-talet studerade i princip alla svenska etsare under Tallberg. Han skrev och gav ut litteratur om grafik.

Hans egna blad är oftast etsningar och främst är han känd för sina porträtt bland annat av Oscar II, Lev Tolstoj samt Theodore Roosevelt. Dessutom finns det ett femtiotal blad med motiv från Gamla stan, Stockholm. Tallberg arbetade i flera olika etstekniker, som linjeetsning, crayonetsning, mezzotinta, aquatinta och någon gång i torrnålradering.

Tallberg verkade som illustratör för både i svenska och utländska tidskrifter och grundade 1895 tidskriften Förgät-mig-ej. Han var ledamot av Royal Society of Painter-Etchers samt av Royal archaeological Institute, båda med säte i London.

Tallbergs föräldrar var gjutmästaren Carl Erik Tallberg och Kristina Johansson. Han gifte sig 1900 med Greta Katarina Kristina Santesson.

[Från wikipedia]


Mindre bebodda platser i närheten

Bodträskfors    (13 km)

Harads    (15 km)


Övriga orter i närheten

Krokfors    (2 km)

Lillå    (6 km)

Lillån    (6 km)

Spikberg    (7 km)

Forsnäs    (9 km)

Klösån    (11 km)

Kluså    (11 km)

Klusån    (11 km)

Kroktjärn    (11 km)

Storsand    (14 km)

Holmträsk    (15 km)

Snesudden    (15 km)

Guldringheden    (16 km)

Suobbat    (17 km)

Suoppat    (17 km)

Suppat    (17 km)

Furunäs    (19 km)

Koikul    (19 km)

Kojkul    (19 km)

Puottaure    (19 km)

Rödingsträsk    (19 km)

Sudok    (20 km)

Suodok    (20 km)

Västra Bodvallen    (20 km)


Kyrkor i närheten

Edefors Kyrka    (15 km)

Puottaure Kyrka    (20 km)


Mer information

Vädret kring Tallberg