SverigePlats.se

Alla Sveriges intressepunkter!

Vietas

Gällivare  |  Norrbottens län

Vietaskuppen är en av Sveriges mest legendariska kassaskåpskupper, och tillika ett olöst brott, som utfördes i april 1971. Brottet är numera preskriberat.

Kuppen skedde vid Vattenfalls kraftverksbygge i Vietas, en liten "vattenrallarby" vid Luleälven. En stor del av arbetarna skulle gå på ledighet under påskhelgen när man en morgon upptäckte att den barack där kassaskåpet med alla löneutbetalningspengar förvarades utsatts för ett inbrott. Gärningsmännen (troligen var det fler än en) hade krupit en lång bit under själva baracken, och därefter vid en markering i form av en sjutumsspik skurit sig in genom golvet med hjälp av en skärbrännare och tömt skåpet, som en sorts omvänd rififikupp.

Det var natten till den 22 april 1971 som det försvann 541 000 kronor från kassaskåpet på Vattenfalls kraftverksbygge vid Stora Sjöfallet, vid den tiden en ansenligt stor summa pengar.(Närmare tre miljoner kronor i dagens penningvärde.) Någon eller några, det mesta tyder på det senare, hade lyckats ta sig in under golvet och med hjälp av skärbrännare och vinkelslip skurit upp ett hål i kassaskåpets botten. Detta upptäcktes först flera timmar senare efter att man med mycket möda fått upp kassaskåpet vars lås manipulerats, mest troligt för att ge gärningsmännen ett ytterligare tidsförsprång. Kuppen var extremt välgenomförd och hade förmodligen planerats under en längre tid, dagen efter var det löneutbetalning och i kassaskåpet låg lönekuverten till samtliga anställda, runt 400 stycken.

De poliser som då jobbade med fallet var eniga om att brottet var ett så kallat insiderbrott utförd av någon eller några av de anställda, "- Ingen utomstående hade kunnat komma undan med kuppen" lydde deras slutsats. Några hävdar till och med att de med all säkerhet vet vem/vilka som utförde kuppen, men på grund av för dålig bevisning kunde aldrig någon gripas för kuppen och de som utförde gärningen hade lyckats med "Det perfekta brottet". Fallet är preskriberat sedan 1981.

Kriminalfallet väckte även viss uppmärksamhet i utlandet, och hösten 2006 satte Norrbottensteatern under ledning av Erik Kiviniemi upp en pjäs om fallet, baserad på ett manus av författaren Mikael Niemi.

[Från wikipedia]


Övriga orter i närheten

Vietasbygget    (nära)

Suorva    (8 km)

Saltoluokta    (15 km)

Vakkotavarekåtan    (15 km)


Mer information

Vädret kring Vietas