SverigePlats.se

Alla Sveriges intressepunkter!

Torneträsk

Kiruna  |  Norrbottens län

Torneträsk på kartan över Norrbotten

Torneträsk eller Torne träsk, nordsamiska: Duortnosjávri, finska: Torniojärvi, är en sjö i nordvästra Lappland i Kiruna kommun, med en area på 332 km². Torneträsk är Sveriges sjunde (eller sjätte, beroende på hur man räknar) största sjö, Sveriges näst djupaste sjö och Skandinaviens största fjällsjö.

Torneträsk är en av en glaciär fördjupad sjö, över 70 km lång och Sveriges näst djupaste sjö med största djup på 168 meter (djupast är Hornavan). Sjön har en vattenvolym på 17 100 miljoner kubikmeter. Den avrinner genom Torne älv. Sjön är normalt islagd från december till juni men årsvisa fluktuationer förekommer. Tillrinningsområdet är 3346 km² stort och Abiskojåkka är det största tillflödet till Torneträsk.

Längs den större delen av den södra stranden går E10 och Malmbanan och i väster ligger orterna och turistanläggningarna Abisko och Björkliden. Den norra stranden är dock i stort sett oexploaterad och där råder även skoterförbud. På själva sjön är dock skotertrafik tillåten och det är en mycket populär sjö för pimpelfiske. Under våren, speciellt under helgerna, åker ett stort antal människor från Kiruna för att pimpla på isarna. Många använder pimpelarkar, vilka förs ut på isarna med skotrar. Ett årligt evenemang som lockar stora skaror fiskare är Lapplandsmästerskapet i pimpelfiske som arrangeras vid Stenbacken.

[Från wikipedia]


Övriga orter i närheten

Stenbacken    (11 km)

Laimoluokta    (12 km)

Lajmoviken    (12 km)

Kattavuoma    (13 km)

Kattovuoma    (13 km)

Kattuvuoma    (13 km)

Matalajärvi    (14 km)

Rensjön    (17 km)

Salmi    (19 km)

Talojärvi    (19 km)

Tjålme    (19 km)


Mer information

Vädret kring Torneträsk