SverigePlats.se

Alla Sveriges intressepunkter!

Storsjön

Åsele  |  Västerbottens län

Storsjön på kartan över Jämtland

Storsjön (IPA: /ˈstuːˌʂœn/ ) är en insjö i centrala Jämtland med en area på 464 kvadratkilometer. Den ligger i Indalsälvens vattensystem och är till ytan Sveriges femte största sjö. Storsjön är även landets fjärde största regleringsmagasin med en reglerbar volym på 1,25 kubikkilometer, samt den största sjön inom ett enda län.

Storsjön ligger i ett med norrländska mått tätbefolkat område som kallas för Storsjöbygden, en kulturbygd som också är bördig för jordbruk. Trots detta är sjön mycket näringsfattig och den har även klarat sig bra från föroreningar, och vattnet är således klart och ganska rent. Den kalkrika jordmånen ger även sjön ett naturligt försvar mot försurning. Sjön grenar sig i flera långsträckta och breda vikar som Myrviken, Bergsviken, Brunfloviken och så vidare. Storsjön har också många olika sund som Östersundet, Vallsundet, Sannsundet och Rödösundet.

Storsjöbygden och Storsjön beskrivs ibland som en oas i vildmarken, omgiven av höga fjäll i väster och stora skogsområden i öster. Enligt sägnen lever det mytomspunna Storsjöodjuret i sjön.

Båttrafiken på Storsjön är utbredd och sjön används även i stor omfattning till rekreation och fiske, såväl på vintern som på sommaren. Som en av de största sjöarna i Sverige är det fritt att fiska med handredskap från land och brygga. Storsjön är en av fyra svenska sjöar som har allmänt vatten.

[Från wikipedia]


Övriga orter i närheten

Väster Storsjö    (2 km)

Bomsjö    (8 km)

Kvällträsk    (8 km)

Övre Rissjö    (9 km)

Älgsjö    (10 km)

Borgsjö    (10 km)

Oxvattnet    (10 km)

Borgen    (13 km)

Svedjan    (15 km)

Tallberg    (15 km)

Tensjö    (15 km)

Yttre Rissjö    (15 km)

Västernoret    (16 km)

Långvattnet    (19 km)

Tallsjö    (19 km)

Torfsele    (19 km)

Torvsele    (19 km)


Landmärken i närheten

Lista över byggnadsminnen i Västerbottens län    (13 km)


Kyrkor i närheten

Åsele kyrka    (14 km)


Mer information

Vädret kring Storsjön