SverigePlats.se

Alla Sveriges intressepunkter!

Rajastrand

Dorotea  |  Västerbottens län

Rajastrand är en by belägen i de västra delarna av Dorotea kommun, ingående i Dorotea-Risbäcks församling och ligger vid sjön Lillrajans norra sida. I slutet av 2007 bodde det cirka 50 invånare i Rajastrand.

Byn hette tidigare Sörfors, sedan Söderfors och Sörfors igen, för att vid införandet av postnummer i mitten av 1970-talet få namnet Rajastrand. I vanligt tal kallas byn enbart Raja(Raija). Genom tiderna har byns invånare mest varit småbönder och skogsarbetare. Från 1950-1980 var SCA den största arbetsgivaren. Allteftersom skogsbruket mekaniserades försvann arbetstillfällena och de flesta av byns ungdomar flyttade ut.

Idag lever de som är i arbetsför ålder mest av serviceyrken såsom jakt- eller fiskeguider, taxiverksamhet och inom hemtjänsten. Ett antal av byborna pendlar dagligen 15 mil tur och retur för att jobba vid industrierna i Dorotea. Rajastrand är idag mest omtalat för att ha ett mycket bra harrfiske och fiskevårdsföreningen jobbar kontinuerligt med att återupprätta det fina öringsfiske som fanns före kraftverksepoken under 1960-talet.

År 2007 vann Rajastrand årets Byaslogan i SVT:s tävling och år 2008 vann byn den så kallade Byastafetten i Dorotea kommun i SVT:s andra tävling där "Raija" medverkat.

Nu pågår bygget av en av Sveriges största vindkraftverkparker i Rajastrand på fjället Bliekevare, där det sätts upp 18 vindkraftverk.

[Från wikipedia]


Övriga orter i närheten

Lillånäs    (nära)

Ängesberg    (4 km)

Storselet    (4 km)

Harrsjöhöjden    (10 km)

Norrsjön    (10 km)

Risbäck    (10 km)

Harrsjo    (11 km)

Storbäck    (11 km)

Tjäl    (12 km)

Lövsjö    (16 km)

Korselbränna    (17 km)

Låjtavare    (17 km)

Loitavaara    (17 km)

Tjärnmyrberget    (17 km)

Dabbnäs    (18 km)

Kroksjö    (18 km)

Löfsjön    (18 km)

Lövsjön    (18 km)

Brännåker    (19 km)

Inviken    (19 km)

Nyhem    (19 km)

Saxåmon    (19 km)

Hovde    (20 km)


Kyrkor i närheten

Risbäcks Kyrka    (10 km)


Mer information

Vädret kring Rajastrand